Ens preparem per l’AGO

Butlletí núm. 88 (04-04-2019)

Ens preparem per l’AGO

Butlletí núm. 88 (04-04-2019)

Assemblea Territorial de Gràcia

Divendres 29 de març vam celebrar una assemblea informativa de socis als Lluïsos de Gràcia. El propòsit era informar dels canvis que, de cara a la propera Assemblea General Ordinària (AGO) de l’ANC que es farà a Tarragona el dia 5 de maig, es proposen des del Secretariat Nacional (SN) als tres documents bàsics de l’ANC:

Per tal d’explicar-nos les propostes de canvis que surten del SN, i que haurem de votar a l’AGO, va venir el membre del SN Albert Jaime. Ens va explicar el document Resum dels canvis, que hem rebut tots els socis, i va respondre preguntes dels assistents.

Els associats podem fer propostes d’esmenes, que han de ser discutides i validades a l’assemblea de divendres 5 d’abril. Cal fer-ho utilitzant el formulari que hem preparat: document per comunicar esmenes a Gràcia, en PDF o en Word.

Les esmenes s’haurien d’enviar abans la mitjanit del dimecres 3 d’abril , al correu electrònic coordinadora@graciaperlaindependencia.cat per tal de facilitar la confecció d’un document amb les propostes d’esmenes i enviar-los amb antelació als socis.

De totes formes, donada la manca de temps de tot el procés, la coordinadora hem acordat que si algú no té temps de preparar les esmenes abans d’aquest termini, pot enviar-nos-les durant el dijous o portar-les directament a l’assemblea.

Aquest divendres 5 d’abril farem la segona assemblea de socis on podrem debatre i votar les esmenes proposades. Si superen el 35% dels vots dels assistents, aquestes esmenes es passaran a la Comissió d’Estatuts del Secretariat Nacional, per tal que les facin arribar a l’AGO, on hauran de ser votades per tots els associats de l’ANC.

És un sistema complex i, potser, farragós, però creiem que és molt important que tots hi participem, tant proposant esmenes, com venint a debatre-les i votar-les. Aquesta és l’eina que tenim els socis per poder millorar la nostra organització.

Festa veïnal per la recuperació del nom de l'avinguda Riera de Cassoles

El diumenge 31 de març la Plataforma Riera de Cassoles va organitzar una festa veïnal per celebrar el canvi de nom de l’avinguda del Príncep d’Astúries de Barcelona. La proposta va començar a gestar-se l’any 2015, i a partir del primer d’octubre de 2017 es va concretar com a Iniciativa Ciutadana per promoure el canvi de nom i recuperar el nom toponímic de Riera de Cassoles.

La Riera de Cassoles era la frontera natural entre els municipis de Sant Gervasi de Cassoles i la Vila de Gràcia. Formava part del sistema hídric de Barcelona. Les aigües del Tibidabo baixaven per la Riera de Vallcarca fins el pla de Cassoles (avui la Plaça Lesseps), seguien per la Riera de Cassoles fins l’actual Gal·la Placídia i continuaven avall per la Riera d’en Malla (les Rambles) fins arribar al mar. A Gràcia tenim una llarga tradició de rieres i torrents: Torrent de l’Olla, Torrent d’en Vidalet, Torrent de les Flors….

La Iniciativa Ciutadana ha cristal·litzat aquest diumenge després d’un intens procés, avalat per una recollida de més de 5.300 signatures, l’aprovació als dos plenaris de Gràcia i Sarrià Sant Gervasi per majories absolutes, la validació de la Ponència del Nomenclàtor i l’aprovació final de l’Ajuntament de Barcelona. També ha rebut el suport explícit de moltes entitats, entre les quals ANC, Òmnium Cultural, i moltes altres.

La inauguració oficial s’ha posposat al juny, quan ja hagi passat el període electoral, però els veïns i veïnes volien celebrar el canvi de nom tan bon punt es fes efectiu el canvi de plaques. Per això, el dia 31 de març van organitzar una celebració popular amb un acte simbòlic descobrint una placa al número 35 de l’avinguda de la Riera de Cassoles. Posteriorment, la festa va continuar amb un vermut participatiu al pati de l’Escola Oficial d’Idiomes Sant Gervasi.

El president Quim Torra, veí de la Riera de Cassoles, i el tinent d’alcalde Gerardo Pissarelo, juntament amb un centenar de veïns i veïnes, van assistir a la festa veïnal.

Francesc Rosell

 

Fira de Consum Responsable Republicà

El poder se sustenta en la nostra obediència o col·laboració. Sense això, el poder cau. Està, doncs, a les nostres mans soscavar-lo fins que caigui. Deixar de col·laborar no és cap acte il·legal. I pot ser molt efectiu. Si 1.000 persones deixen de contractar l’electricitat a les empreses de l’IBEX no tindrà gaire efecte. Però, i si ho fa 1 milió? Electricitat, telefonia, banca, consum… No hem de continuar pagant els sous als Aznar, Felipe González, Botín i companyia. Hi ha empreses que defensen valors que no són només els beneficis econòmics dels seus directius i socis. Tenen interessos de país, mediambientals, laborals, de gènere… Canviar de subministradors és un pas cap a un consum republicà.

Per a informar la societat d’aquestes possibilitats es van fent fires de consum responsable a tot el país. A Gràcia ja n’hem fet dues: a la plaça de la Virreina i a la plaça de la Vila. Ara, l’ANC n’està organitzant una de tot el Barcelonès el dia 4 de maig a la plaça de la Catedral. Durarà tot el dia, de 9 del matí a 9h del vespre. Hi haurà ponències a la seu del Col·legi d’Arquitectes, que han acceptat col·laborar cedint el seu local. I d’altres en una gran carpa. Més un gran nombre de carpes per acollir les entitats participants. Hi haurà també carpes informatives sobre les Cambres de Comerç. Al migdia s’oferirà un aperitiu i a la tarda, xocolatada.

Com podeu imaginar, això comporta una organització complexa i caldran molts voluntaris per cobrir les diferents tasques durant tot el dia. Podreu escollir la funció en què us sentiu més còmodes o eficients: informadors a les parades, repartidors de fullets als vianants, per dirigir els visitants, per vigilar la zona infantil… Hi haurà quatre torns de voluntaris, de tres hores i mitja cadascun. Per tot això, us necessitem a tots. Tots els que pugueu, apunteu-vos al doodle: https://doodle.com/poll/fcyxmb9cuc5tihs4. A les anotacions podeu indicar preferències de funció. Deixeu també el vostre telèfon i correu, si us plau, per poder contactar amb vosaltres (aquestes dades es destruiran passada la fira).

Cal arribar mitja hora abans de la indicada al torn i es plegarà mitja hora després. És una gran oportunitat. Un pas més cap a la República. Hi serem!

Acte de suport a les persones preses

El dissabte 23 de març va fer un any que Carme Forcadell, expresidenta de l’Assemblea, està empresonada. Per això, dins el marc Cap dona en l’oblit i sota el lema “La nostra força, la nostra independència”, l’Assemblea va organitzar un acte al Born de reconeixement i suport a preses, exiliades i represaliades polítiques.

L’inici de l’acte, presentat per Txe Arana va donar pas al parlament d’Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea. Paluzie va destacar que no podem normalitzar aquesta situació i va posar en valor la campanya Cap dona en oblit. “És importantíssim que fem aquests actes i que lluitem contra la repressió política, però la repressió política no pot aconseguir el seu objectiu que és paralitzar-nos”, va alertar.

Paluzie va recordar que el 24 de març, l’actual Secretariat Nacional de l’Assemblea compleix un any de mandat. I va posar de manifest que el primer que van haver d’organitzar, en poques hores, va ser una manifestació amb motiu de la detenció del president Puigdemont a Alemanya. En aquest sentit, va destacar “que la nostra força rau a continuar lluitant per aconseguir l’objectiu polític sense aturar-nos, en referència a la independència.

A l’acte hi van intervenir una representació de la classe política amb els parlaments de Laura Borràs, Ester Capella, Gabriela Serra i Maria Dolors Sabater. Totes van ressalta que no permetran que se silenciï la veu de les dones, fet imprescindible en la nostra lluita.

Carme Forcadell va permetre un debat parlamentari i per aquest motiu està patint la repressió, és per això que els expresidents de la mesa del Parlament van tenir un lloc especial en l’acte. Núria de Gispert va recordar que “cada dia som amb vosaltres i no callarem. Com a dones, com a professionals, com a polítiques i com a independentistes”. Joan Rigol al seu torn va afirmar que Forcadell va fer el correcte, donar la veu als representats del poble, i va reblar “volem la independència per fer un país més humà, digne i just. Us volem al nostre costat per construir-lo!”. Ernest Benach i Roger Torrent van intervenir a través d’un vídeo. Benach va denunciar “que ser a la presó quan no has comès cap delicte és de les coses més injustes que et poden passar, com és el cas dels presos polítics” i va recordar que tots els presidents del Parlament, pràcticament tots, van patir o presó o exili, i va evidenciar que “això ens indica d’alguna manera la situació que vivim al nostre país”. Roger Torrent va animar a fer “de les urnes la muralla democràtica contra l’extrema dreta que vol rebentar tots els nostres drets i llibertats fonamentals, fer passos enrere en el feminisme, que vol carregar-se les polítiques d’igualtat del nostre país, que vol fer una societat pitjor que la que tenim”.

Un dels moments més emotius va ser quan Bernat Pegueroles i Olga Arderiu, marit i advocada de Carme Forcadell, van llegir unes paraules que Forcadell va fer arribar per a l’acte de suport: “tenim energia per arribar fins al final. La lluita pel nostre país ha d’anar lligada a la lluita pel feminisme”.

A través de vídeo també hi van intervenir Marcel Mauri, Meritxell Serret, Marta Rovira, Tamara Carrasco i el col·lectiu de suport als joves d’Altsasu. Anna Gabriel Sabaté i Dolors Bassa van dirigir unes paraules a través de Maribel Sabaté, mare de Gabriel, i Mireia Mata, amiga de Bassa. Carme Sansa, acompanyada de membres del col·lectiu Dones per la República, va llegir el manifest de la campanya Cap dona en l’oblit: “12 mesos d’injustícia, 12 mesos de dignitat”. L’acte va comptar amb les actuacions de Clara Ayats i Eulalià Bargalló interpretant Que volen aquesta gent i Vull ser lliure. L’actuació d’Ovidi 4 va cloure l’acte.

Un dilluns més a la plaça

Dilluns, 25 de març a la Plaça de la Vila – Amb l’assistència d’uns 500 graciencs i grancienques, convocada per la Plataforma Gràcia per la Llibertat, va tenir lloc l’acte de cada dilluns en memòria dels presos, exiliats i represaliats polítics.

Vam començar amb l’habitual Cant dels Ocells, que va anar seguit de la presentació de l’acte per part de la companya Maria Catà, que va fer una petita introducció de la significació d’aquestes dates per a les companyes que lluiten al nostre costat per les llibertats de Catalunya i dels catalans i catalanes, i va presentar a les protagonistes de la següent intervenció.

Tot seguit, les companyes Maria i Mariana del col·lectiu feminista “8 mil Motius” de Sant Cugat del Vallès ens van explicar la seva lluita en pro de les llibertats de Catalunya i de les seves dones. El 8 de març del 2018, van tallar la circulació dels trens de la empresa FGC i ara els hi demanen fins a uns 20.000 € de multa i penes de pressió que arriben als cinc anys. Una mostra més de la repressió que patim per part de l’Estat espanyol.

Després, la companya Pepa Arenós ens va llegir la carta que Gràcia per la Llibertat ha adreçat a l’Ajuntament de Barcelona reclamant el retorn del llaç groc i de la pancarta que demana la llibertat dels nostres presos polítics. Quan va acabar la lectura, la pancarta va reaparèixer a un balcó del costat, gràcies al patriotisme d’uns veïns. Va seguir el company Francesc Rossell recordant als presents les activitats previstes.

Com ja és habitual, l’acte es va tancar amb els cants de la versió de No serem moguts i dels Segadors.

Joan Molina

Primer dia d'abril a la plaça

Dilluns, 1 d’abril a la plaça de la Vila – Amb el canvi horari, la claror del capvespre va tornar a acompanyar els centenars de ciutadans que cada dilluns ens congreguem a la Plaça de la Vila per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport als represaliats, en l’acte que organitza el col·lectiu Gràcia Llibertat.

Vam començar puntualment a les 20h, amb cinc minuts de silenci, seguits pel Cant dels Ocells, a càrrec de músics i públic. Tot seguit, l’Oriol Francolí, en nom dels organitzadors, va fer la introducció de l’acte amb una breu referència al “Judici farsa” i amb l’enumeració dels tres convidats: la Lloll Bertran, el Toni Albà i la Pepa Arenós.

La primera convidada, l’actriu i cantant Lloll Bertran, va començar el seu parlament fent esment de la “duríssima situació actual, que no té nom” i de les persones que continuen al peu del canó, per a les quals l’humor podria ser un bon antídot contra el cansament. Ho va reblar amb la cita llolliana, “qui riu, viu”, i amb un aforisme del seu company Celdoni Fonoll: “La ironia ens salvarà”. Seguidament, va fer la presentació del convidat principal, ee Toni Albà, “un mestre de la ironia i de l’humor, un gran amic”, amb la declamació d’uns versets fets per ella i en C. Fonoll que començaven amb aquesta estrofa:

“El primer dia d’abril
a la plaça de la Vila
un senyor que val per mil
mesclarà lluita i barrila”

i acabaven amb aquesta altra:

“Donem pas a sa excel·lència
el gran rei republicà
líder de la independència
sa majestat Toni Albà”

El segon i principal convidat, l’actor i humorista Toni Albà, va iniciar la seva actuació fent referència a la doble funció dels còmics i bufons, per una banda fer riure i entretenir l’esperit i per l’altra fer emprenyar la gent. Tot seguit, ens va fer passar una estona ben divertida amb un seguit de cançons i imitacions:

– La cançó alemanya Bi-Ba-Butzemann amb la lletra “Viva, viva, Puigdemont”.
– La cançó Remena nena, imitant la interpretació que en feia la cantant Guillermina Motta, però amb la lletra dedicada al jutge Llarena.
– Un discurs reial molt especial d’inauguració d’un acte.
– Un parlament de l’exbatlle de Barcelona Xavier Trias, molt carregat de mots amb erres.
– Un discurs del polític nord-coreà Kim Jong-un, amb accent aznariano.
– Un acudit sobre els mutantes exvotants del PP i actualment mutontos de Vox.
– Unes citacions cèlebres del “filòsof” i polític Mariano Rajoy.
– Una imitació del polifacètic Eduard Punset com a divulgador científic, farcit de sentències d’allò més enginyoses i brillants.
– Una “salutació papal” en italià macarrònic i amb la participació dels assistents.

Va acabar amb un to més seriós per demanar-nos de continuar ferms i pacífics perquè no ens prenguin ni el somni, ni el riure ni les llibertats. El públic va coronar la seva intervenció amb crits de “llibertat”. A continuació es va interpretar la cançó No ens mourem d’aquí.

La darrera convidada a intervenir fou l’actriu Pepa Arenós, que després de demanar que hi hagués més groc en les properes convocatòries, va recitar amb sentiment i convicció el poema Aquesta remor que se sent, del poeta osonenc Miquel Martí i Pol. Ací en trobareu la lletra, molt escaient com a rèplica a les decisions de les Juntes Electorals.

Finalment, en Pere Folguera, en nom de l’organització, va fer el parlament de comiat, de primer comentant tres notícies d’actualitat. La primera, sobre la revocació per part de l’Audiència de Barcelona de la sentència condemnatòria a en José Téllez, regidor de Badalona. La segona, sobre les concentracions, arreu del país i a Barcelona davant la Conselleria d’Interior, en protesta per la detenció de sis manifestants antifeixistes i l’empresonament d’una altra. La tercera, sobre el judici contra sis joves de Madrid que l’1 d’octubre del 2017 es van manifestar en favor del dret a decidir. Els demanen 5 anys de presó i una fiança de 17.000€

Tot seguit va enumerar els diferents actes previstos per als dies següents:

3 d’abril, dimecres, a les 19:30h: acte de suport als membres de la Sindicatura Electoral de l’1 d’Octubre a La Sedeta.
– 4 d’abril, dijous, a les 19:30h: acte de suport als presos, exiliats i represaliats del Barri del Farró, a la plaça Molina. Es fa cada dijous.
6 d’abril, dissabte, a les 13:00h: botifarrada suprema organitzada per Òmnium Cultural a la plaça de les Obreres de Gràcia.
– 6 d’abril, dissabte, tot el dia: actes de suport a l’Adri, a Esplugues.
– 10 d’abril, dimecres, a les 19:30h:  manifestació en suport de la Tamara i l’Adri, davant del CAP Maria Bernals de Viladecans.

I abans d’acabar va llegir un trosset del paràgraf final de l’article que en David Fernàndez havia publicat a La Directa el mateix dia 1 d’abril. Cap a tres quarts de nou, amb els llums de la plaça encesos, vam cloure l’acte amb la interpretació d’Els Segadors, i amb crits d’”Independència”.

Enric Espelt

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat
Multiparades del Barcelonès: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Parada de Sant Jordi

Enguany per Sant Jordi posarem parada a Gran de Gràcia/Pla de Nicolàs Salmerón (com l’any passat) i també a Passeig de Sant Joan/Indústria (davant el mercat de l’Abaceria). Hi haurà tres torns a cada parada: matí de 9 a 13h, migdia de 13 a 16.30h i tarda de 16.30 a 20h.

L’enllaç al doodle per apuntar-se a les parades de Sant Jordi és https://doodle.com/poll/r3uxyxsaqyz8t6mr

Programació de parades a Gràcia el mes de març
  1. Dissabte 6 d’abril al Passeig de Sant Joan/Còrsega: matí d’11 a 14h
  2. Dissabte 13 d’abril a la Plaça Joanic: matí d’11 a 14h
  3. Dissabte 4 de maig al Passeig de Sant Joan/Indústria: matí d’11 a 14h
  4. Dissabte 11 de maig a Gran de Gràcia/Travessera de Gràcia: matí d’11 a 14h
  5. Dissabte 18 de maig a la Plaça Lesseps: matí d’11 a 14h
  6. Dissabte 1 de juny a Astúries/Fontana: tarda de 18 a 21h

Apunta’t al doodle de parades

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

El calendari de l’ANC de Gràcia del 2019 i es pot obtenir al local del carrer Robí, 22, els divendres de 18 a 20h. El preu és de 12 euros.

 

Taller de llaços i roses per Sant Jordi
Dimecres 3 i dijous 4 d’abril farem un taller de llaços i roses al Local de Robí, de 18 a 20 h.
Vina a passar una bona estona amb companys de l’Assemblea i ajuda’ns a proveir la parada de material. Els donatius que en rebem a canvi aniran a les caixes de les diferents organitzacions de suport i solidaritat amb tots els afectats per la repressió de l’Estat.

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

Diana Riba i Giner

Eduard Voltas

Clara Ponsatí

Jordi Sànchez

Victòria AJ

CDR Gràcia

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

Mercat quinzenal de Vallcarca

A partir del passat 30 de març, Vallcarca comptarà amb un mercat de pagès quinzenal. S’hi podrà trobar productores de pa, formatges, fruita i verdura, xocolata, iogurts i molt més. 

També hi haurà tapes elaborades amb productes de temporada i de proximitat, així com un vermut musical i un espai per la mainada.

El mercat es celebra a la placeta del metro de Vallcarca (Av. Vallcarca, 98), i les properes dates seran els dies 13 i 27 d’abril.

ARTICLES QUE INTERESSEN

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats, així com llegir articles de qualitat sobre el Procés Constituent

 

Policia Política

Albert Donaire

La República – 27 de març de 2019

El judici contra la democràcia, el que jutja la voluntat d’un poble de decidir el seu futur lliurement, evidencia cada dia més que hi ha una policia que no actua amb imparcialitat. Una policia amb uns agents que no actuen amb independència i que té un pensament i unes ideologies que se les emporten a la feina.

Unes ideologies que els porta a mentir descaradament en un judici, tot i les evidències i proves que els desmunten.

Mentrestant, el president de la sala permet el relat i la mentida, alhora que impedeix a la defensa l’exhibició de documents que desautoritzen aquestes declaracions en el moment que hi ha el declarant davant. Tot plegat, surrealista.

Hem pogut sentir com han preparat unes declaracions per fer contenta la fiscalia. Tant, que fins i tot la fiscal Madrigal parafraseja algunes paraules que diran els policies, com quan un dels Guàrdia Civils manifesta que va ser “una ratonera”.

Sentim declaracions en les que afirmen que es «mastegava» l’odi entre els manifestants. En les seves mirades, en les seves actituds. Però pel que sembla, el fet d’entrar a escoles sense cap mediació, sense haver planificat cap coordinació amb els Mossos, amb càrregues brutals contra manifestants pacífics, amb l’ús de projectils prohibits a Catalunya… i podria seguir amb un reguitzell d’abusos i incompliments de la llei per part dels cossos policials espanyols. Però a més, parlen d’odi sense tenir en compte les càrregues nocturnes realitzades de paisà pels carrers de Calella. Com algun dels agents orinava des dels balcons a sobre els manifestants, com un altre arribava a mostrar una arma de foc. Per no parlar dels crits de «Que nos dejen actuar»! No se’ls veia gaire aterrits per l’odi que han manifestat durant al judici. Una mentida que cau pel seu propi pes.

Però tots sabem que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no són els Mossos d’Esquadra. Que gaudeixen d’una immunitat per part d’un Estado que sempre els protegirà mentre actuïn en la mateixa direcció política de qui mana, de qui jutja, de qui decideix.

A ells, fins i tot se’ls permet tenir perfils anònims en xarxes socials, on han reconegut ser-ne els propietaris, amenaçant les persones simplement per ser independentistes. Suposo que us deu sonar un tal “Tàcito”.

D’altres, directament fan les seves amenaces i expressen els seus desitjos des del seu canal de Youtube o Twitter. I fins i tot, fan gala d’algun dels elements de la uniformitat per fer aquests vídeos.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 8 d’abril: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20h, amb la participació de dones de la campanya feminista 8Mil Motius.

De l’ANC

Dissabte 6 d’abril: Fira de Consum Compromès.
Lloc i hora: a Plaça Universitat, a les 10h.

Divendres 5 d’abril: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

 

Dissabte 13 d’abril: Festa de la República. Lloc i hora: Plaça de la Vila, a les 10h.

D’altres entitats

Dissabte 6 d’abril: Mobilitzacions a Esplugues i Viladecans en suport a l’Adri i la Tamara. Lloc i hora: A partir de les 11h.

VÍDEOS

COM VOTAR A LA CAMBRA DE COMERÇ?

LES CAMBRES: EINES DE PAÍS

SUMA’T A LA CAMPANYA #JOACUSO