Eines de País ha triomfat

Butlletí núm. 90 (17-05-2019)

Eines de País ha triomfat

Butlletí núm. 90 (17-05-2019)

Eines de País guanya les eleccions a les Cambres de Comerç
Resultat històric de les eleccions a les cambres de comerç de Catalunya. Per primer cop, l’independentisme no només ha obtingut representació a les cambres de comerç de Catalunya, sinó que ha guanyat clarament les eleccions, i ha obtingut 32 cadires de les 60 disponibles. Malgrat les dificultats del procés electoral, en què només s’escullen democràticament dos terços de les cadires, l’independentisme ha obtingut una representació molt àmplia.

Amb aquest resultat, tant l’Assemblea Nacional Catalana com la candidatura constaten que l’independentisme ha tornat a guanyar, i que l’empresariat català ha decidit votar independència i fer efectiva la República catalana, en una mostra més que, quan la societat s’organitza, també l’empresariat, s’assoleixen els objectius.

Així, la candidatura Cambres: Eines de País vol fer un viratge de 180 graus cap al teixit empresarial català, prioritzant les PIME i els autònoms, per allunyar-se i desconnectar de l’oligarquia estatal. I és que la cambra fa dècades que viu d’esquenes a l’empresariat català, i per això han afirmat que prioritzaran el compromís amb el país; un clar suport dels autònoms i les PIME; un pla estratègic sobre el model econòmic de la República catalana; la denúncia clara dels costos d’oportunitat sobre les infraestructures no executades; un augment de la pressió per a l’eliminació dels peatges amortitzats; i la potenciació de les infraestructures clau de país on la cambra hi té presència, com la Fira, el port o l’aeroport.

Només es trien dos terços de les cadires


La victòria encara té més mèrit tenint en compte que el procés electoral a les cambres penalitza molt les petites empreses. D’una banda, perquè un 23,3% dels representants (14 cadires) no es guanyen a través del vot, sinó que s’obtenen perquè hi ha empreses que fan una aportació econòmica; és a dir, es compren. D’altra banda, hi ha 6 cadires més que són triades per les patronals PIMEC i Foment/FEPIME. En definitiva, un procés poc representatiu i opac.

Ni 1 €. Campanya d'insubmissió fiscal
Ara que estem en plena campanya de renda, us proposem un entrenament per fer insubmissió fiscal. És una acció simbòlica que ens prepararà per fer-ne de més importants quan arribi el moment. Així anem perdent la por a “Hacienda”.

Es tracta de fer objecció a pagar impostos per subvencionar les forces repressores: la Monarquia, la Justícia i la Policia. Amb els nostres diners no volem pagar les forces que ens van en contra, que ens criminalitzen, ens persegueixen, ens empresonen i ens peguen.

Objectem la quantitat que ens sembli convenient (5 €, 10 €, … No cal que siguin grans quantitats). És molt fàcil de fer. No accepteu directament l’esborrany de l’IRPF perquè no el podríeu modificar: editeu-lo i seguiu les instruccions del web de la campanya (www.ni1euro.org), hi trobareu molta informació sobre les despeses de l’Estat, com fer per objectar i les conseqüències que pot tenir.

El poder se sustenta en la nostra obediència. Comencem, doncs, a desobeir!

Canvio Lliri per Botifarra
Molts i moltes de vosaltres vau anar el dia 9 de maig a davant de la seu del Departament d’Economia, on va tenir lloc una acció reivindicativa organitzada per les ADIC, amb el suport de l’ANC, que va consistir en una paròdia dels esdeveniments del 20-S de 2017, en què hi va intervenir el grup Teatre amb R de República, amb en Joan Lluís Bozzo.

Accions com aquesta o altres de completament diferents poden sortir d’un taller de lluita noviolenta Canvio Lliri per Botifarra. No portem cap lliri a les mans. La noviolència és una eina molt potent, la que ens pot portar a la República si sabem utilitzar-la amb intel·ligència.

De moment no en tenim cap de programat a Gràcia, però quan en fem un aquí, no deixeu escapar l’oportunitat perquè això ens permetrà, entre tots els participants, dissenyar i efectuar una acció original.

Si algú hi està interessat pot enviar un correu a: graciaperlaindependencia@assemblea.cat

Fira de Consum Responsable Republicà
Les territorials de Sagrada Família, Fort Pienc i Sant Andreu organitzen una Fira de Consum Responsable Republicà el 2 de juny, al passeig de Sant Joan (entre Provença i Rosselló).

Si algú està interessat en desconnectar de les empreses de l’IBEX i de l’Estat espanyol, pot demanar informació a les empreses participants i, fins i tot, fer allà mateix el canvi de companyia.

Què diu el nou Full de Ruta aprovat per l'Assemblea?
El Full de Ruta, aprovat per una amplíssima majoria avui a la setena Assemblea General, constata la importància de l’1 d’Octubre com a data que marca un abans i un després en la relació de Catalunya amb l’Estat espanyol, i reivindica una “societat civil organitzada, unida i conscienciada que empenyi les institucions catalanes a provocar un nou embat definitiu a l’Estat espanyol, noviolent, cívic i democràtic”. Tanmateix, certifica que els partits polítics són la baula més feble i que, en cas necessari, l’Assemblea haurà de proposar estratègies per “sobrepassar-los”. L’entitat constata que no hi ha una estratègia compartida entre tots els actors independentistes, per això reivindica una conjura entre Govern, Parlament i societat civil mobilitzada, que treballin per la unitat d’acció, i per ampliar la majoria social, a través d’un “relat constant, no reactiu sinó proactiu”.

L’Assemblea preveu tres escenaris possibles. Un primer, descartable pel seu caràcter “ingenu”, es basaria en un referèndum pactat amb l’Estat després d’una negociació bilateral. El segon escenari, “molt poc provable”, seria un referèndum forçat per algun organisme internacional, que hauria de comptar amb una pregunta binària, clara i amb un reconeixement del resultat d’acord amb una majoria del 50% més un dels vots. I el tercer, el “més probable” és el de la via unilateral, que permet ser proactius, i generar, així, una finestra d’oportunitat que permeti culminar el procés d’independència.

Més de la meitat dels vots al Parlament


Hi ha un darrer escenari, i és que un cop acabat el cicle electoral (estatals, municipals i europees) i un cop feta pública la sentència al judici a l’1-O al Suprem, si es convoquessin eleccions al Parlament. En aquest escenari, si les formacions independentistes assolissin “més de la meitat dels vots al Parlament de Catalunya” es podria culminar el procés d’independència unilateralment.

En aquest cas, caldria revalidar la declaració d’independència al Parlament i publicar-la al BOPC i al DOGC, fer una proclamació solemne de la República catalana davant del món, demanar-ne el reconeixement internacional, constituir-se com a Estat, publicar els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, alliberar els presos polítics, organitzar el retorn dels exiliats, i acompanyar-ho de gestos més simbòlics, com abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i del Parlament.

Lluita noviolenta


El document referma la lluita noviolenta com “l’eina estratègica” per assolir la República catalana, i per això caldrà posar en valor tota l’estructura territorial per formar els ciutadans en aquesta estratègia.
A més, el full de ruta també menciona altres estratègies per fer avançar el procés polític, com el Consell per la República i Consells Locals de la República catalana, el consum estratègic, les campanyes per incloure candidatures independentistes a les cambres o enfortir el sindicalisme independentista.

Allà on va començar tot
Dilluns, 13 de maig a la plaça de la Vila

Tot comença un dia vint
a tocar l’Oro del Rin
Direcció i Conselleria,
cartera d’Economia

I exactament 600 dies després ens vam trobar, com cada dilluns, a la plaça de Vila convocats per la plataforma Gràcia Llibertat per exigir la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió.

Després dels habituals 5 minuts de silenci i de la interpretació del Cant del Ocells a càrrec dels músics de la plaça i dels assistents, en Pere Folguera, que aquesta setmana va presentar l’acte, va fer un breu repàs dels esdeveniments de la setmana. Setmana amb bones notícies, com ara la que ens va permetre assistir com a espectadors al vodevil que ens van muntar diversos estaments judicials en relació a la presentació de la candidatura del president Puigdemont i dos dels consellers exiliats. També va fer menció de que la Tamara finalment ha trobat un jutge que es farà càrrec del seu cas, i això, per inversemblant que sembli, es veu que també es pot considerar una bona notícia. Finalment també va compartir les males notícies: pintades, agressions, atacs a la llibertat d’expressió… per desgràcia res que ens sorprengui gaire.

A continuació, va donar pas a l’activitat principal de l’acte, una de les entitats que formen part de la plataforma Gràcia Llibertat, els amics de Teatre amb R de República, ens van presentar l’auca del 20 de setembre, que es va estrenar dijous de la setmana passada, 9 de de maig, a la Rambla de Catalaunya cantonada amb la Gran Via, “allà on va començar tot”, tal com diu els primer verset de l’auca que hem reproduït.

Tot d’un plegat, va irrompre a la plaça en Groucho Marx, que no era una altre que l’actor Manel Barceló, qui, a l’antiga manera, és a dir, cantant, en vers i rimant, ens va narrar els fets d’aquell dia, mentre una companya anava desplegant un rotllo de paper on podíem veure els dibuixos de l’auca. Aquesta auca ha estat editada en paper i, si en voleu un exemplar, podeu contactar amb les persones de l’ADIC d’Economia. Una vegada més, els beneficis que se’n derivin aniran a parar a la caixa de solidaritat. No us ho perdeu!

Tot seguit, vam interpretar la cançó No ens mourem d’aquí i, finalment, en Sergi Miquel Gutiérrez, membre de Barcelona pel Consell, ens va explicar breument en què consisteix el projecte del Consell per la República, que aviat està previst que intensifiqui la campanya de captació d’associats. El company Francesc Rosell va acomiadar l’acte tal com fem tradicionalment, amb el capítol d’agraïments a les persones que han intervingut, als músics de la plaça i a tots els assistents.

Josep M. Jené

Sumant complicitats
Dilluns, 6 de maig a la plaça de la Vila –

Organitzada per la plataforma Gràcia i Llibertat, amb una assistència dins de la mitjana habitual, va tenir lloc la concentració per la llibertat del presos polític, el retorn del exiliats i en suport del represaliats.

Vam començar amb l’habitual Cant del Ocells. Tot seguit, el company Francesc Rossell va comentar els resultats electorals i les “aventures i desventures” de la Junta Electoral Central amb el tema de les eleccions europees i la qüestió dels llaços grocs. També va esmentar que el Consell del Districte de Gràcia va retirar la pancarta i el llaç del balcó del nostre ajuntament, malgrat les queixes reiterades de molt graciencs. Un cop passades les eleccions generals, la Plataforma Gràcia LLibertat va adreçar un nou escrit a l’ajuntament que ens va llegir la Pepa Arenós. També va felicitar a la Montserrat Úbeda, de la llibreria Ona del carrer Gran, assídua a les concentracions dels dilluns (tot i que aquell dia no va poder venir), perquè li ha estat concedida la Creu de Sant Jordi per la seva aposta decidida per preservar i difondre els valors de la literatura i de la llengua catalana. Li vam agrair també l’enorme tasca que fa en suport dels presos i les preses polítiques i de les persones exiliades. Va rebre un fort aplaudiment.

Es va donar pas al convidat del dia, el Chema Claver, un “Catalán de Huesca”, ex-president de Súmate. Ens va explicar les seves vivències en venir a Catalunya i les raons que l’han dut a la militància independentista. El va seguir l’habitual cant del No ens mourem d’aquí, i en l’apartat final, la Lola Capdevila ens va informar que en el sorteig del premi que vam fer el dilluns anterior a la plaça es van recollir 2.217,50 euros en només 10 minuts, que han anat parar a la Caixa de Solidaritat. L’acte va acabar com cada dilluns, amb la interpretació del Cant dels Segadors.

Joan Molina

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat
Motxillaires: motxillaires@graciaperlaindependencia.cat

Programació de parades a Gràcia pel mes de maig
  1. Dissabte 18 de maig a la Plaça Lesseps: matí d’11 a 14h
  2. Dissabte 1 de juny a Astúries amb Fontana: tarda de 18 a 21h

Apunta’t al doodle de parades

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Nou correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h, com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos i informació.

El calendari de l’ANC de Gràcia del 2019 i es pot obtenir al local del carrer Robí, 22, els divendres de 18 a 20h. El preu és de 12 euros.

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

Assemblea Nacional Catalana
Cesc
Assemblea Nacional
BCN Gràcia
Directa
Xarxanet Actualitat

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

Coneixes el Projecte Minerva?

El Projecte Minerva espera ser un punt de trobada per a les creadores del districte i un altaveu del talent femení i la creació cultural de les dones de Gràcia per a la comunitat i l’entorn artístic de la ciutat. El catàleg virtual del projecte vol acollir totes aquelles dones, vinculades d’una forma o altra amb el districte de gràcia, que es dediquin o s’hagin dedicat a la creació artística i cultural en qualsevol de les seves facetes, disciplines i formats. Es concep tenint en compte les majors dificultats d’aprenentatge, accessibilitat, autonomia, promoció, reconeixement i memòria de les dones en un món artístic i cultural androcèntric i majoritàriament masclista, i es construeix amb la intenció d’incentivar, donar a conèixer i posar en valor el talent femení i la creació cultural de les dones de Gràcia.

Aquest catàleg neix amb l’esperança de ser un gra de sorra que contribueixi al desenvolupament paritari del fet artístic i a la millora de la situació de les dones en l’àmbit cultural. S’ofereix a les creadores del districte de Gràcia com una eina de promoció personal i de reivindicació col·lectiva.

 

ARTICLES QUE INTERESSEN

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats, així com llegir articles de qualitat sobre el Procés Constituent

Culpables i reincidents

Montse Santolino

La Directa – 13 de maig de 2019

“La meva prioritat ja no és sortir de la presó”
J. Cuixart

La gent amb tendència a connectar-ho tot som un perill. Obliguem la gent que ens llegeix a saltar de tema en tema com si fessin el París-Dakar i, és clar, acaba tot ple de motos i cotxes arruïnats. No. No cap tot en una columna i no es pot connectar tot amb tot, si no és que et dius David Fernàndez. En ell i en molts altres desobedients culpables i reincidents vaig pensar veient Mili KK, l’obra de teatre que repassa la història de l’antimilitarisme al nostre país, des del primer objector de consciència a la desaparició del servei militar obligatori. Vaig anar a veure-la amb la Mar Vallecillos el dia que a la xerrada postfunció coincidien el Pepe Beúnza i la Txell Bonet. A la sortida, remogudes les dues, #laValle es va limitar a mirar-me i preguntar: quan et toca columna? Era una ordre.

L’obra explica moltes coses i molt bé. Cent per cent documental però zero avorrida, parla d’una època en què l’avantguarda de l’esquerra ho era perquè treballava als barris més empobrits i perquè era capaç de provocar l’Estat i ficar-se a les presons on el 50% de la gent era toxicòmana i la sida feia estralls. En Pepe Beúnza, primer objector de consciència, va obrir un camí amb la mateixa senzillesa i convicció que ara ho explica. Aquells primers objectors van ser els primers homes (cishetero) en desafiar el mandat de la masculinitat d’aprendre a lluitar i a matar. El Pepe avisa que hem de continuar alerta, que països com França o Alemanya tornen a parlar del servei militar, que Suècia ja l’ha recuperat, i a mi el cap se me’n va al contraatac global del mundo macho. La despesa militar ha tornat a créixer, 1,8 bilions de dòlars, i la major part de cinc hipermusculats –EUA, Xina, Aràbia Saudita, Índia i França. Bolsonaro acaba de signar un decret per facilitar que la gent porti armes a un dels països amb més homicidis del món: 31 per cada 100.000 habitants, tres vegades més del que l’ONU cataloga com a violència endèmica. El president pistoler diu que assassinar delinqüents no hauria de ser delicte i que la propietat és sagrada. Carta blanca per als terratinents locals i els amics de Casaldàliga i els del Moviment Sense Terra, a la diana.

I aquí l’última ministra de Defensa va dir que les inversions en programes d’armament havien de considerar-se “despesa social” perquè creaven llocs de feina. Superfeminista posar dones als ministeris d’homes per dir les mateixes ximpleries. És el mateix PSOE que sempre ha estat tan fidel al lobby militar com a la banca, el mateix PSOE que va castigar els insubmisos amb dos anys, quatre mesos i un dia de presó, i a penes d’inhabilitació de deu a catorze anys per accedir a càrrecs o beneficis públics, i el mateix PSOE còmplice de què s’inflin els pressupostos militars per la porta del darrere, uns pressupostos que han crescut més i més ràpid que la resta, després de les retallades. I no seran els 24 nuvis i núvies de la mort que entren ara al Congrés els que es queixin: un de cada cinc militars espanyols ha votat Vox i, a Catalunya diu la gent de Crític que l’han petat als pobles, barris i carrers del rotllo (militar), des de Sant Andreu de la Barca a Sant Climent Sescebes, passant per Talarn o la caserna de Bruc-Diagonal.

Per sort, quan torno mentalment a l’Espai Brossa em trobo amb els ulls enormes de la Txell Bonet i amb la seva panxeta. I amb la seva mà a sobre la panxeta. I la miro i veig totes les dones que van acompanyar i fer forts tants objectors i insubmisos. Mili KK explica bé com, junts, van posar en pràctica per primera vegada moltes de les eines i de les estratègies de desobediència civil que hem fet servir després per defensar moltes altres causes justes. Ells i elles ja sabien que no hi ha cosa que ofengui més l’Estat, que fer-lo semblar anacrònic i brutal. D’aquí la fixació per convertir la no-violència en violència. Per retorçar la veritat i mutar de botxí a víctima implacable.

Moltes coses molt iguals entre el passat recreat a aquell teatre i el nostre present distòpic, però el primer que a la Txell Bonet li va sortir va ser el so dels forrellats. Que una de les coses que no ha canviat gens a les presons és el so dels forrellats, que aquell so és, amb diferència, el que més presoner et fa sentir. Tots vam escoltar amb nitidesa aquell so metàl·lic i sec de malson que coneixem encara que no hàgim trepitjat mai una presó i per uns segons, el temps va quedar suspès en aquell so, en el seu ressò i en la imatge d’en Cuixart dient que la seva prioritat ja no era sortir de la presó. Clac-boom, clac-boom, clac-boom. Només el somriure de la Bonet ens va tornar el nostre en afegir que el que tampoc no havia canviat era l’efecte alliberador de les cartes. Com va apuntar el Pepe, se n’han d’escriure moltes als presos perquè potser no arribaran als destinataris, però a qui segur sí arriba el seu soroll és als directors de les presons.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 20 de maig: Concentració per la llibertat dels presos polítics. Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20h.

De l’ANC

Dissabte 18 de maig: Fira de Consum Estratègic.
Lloc i hora: Plaça de les Nacions Sense Estat de Tàrrega, de 10 a 20h.

Divendres 24 de maig: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

D’altres entitats

Dissabte 18 de maig : 11a Diada de la Vella. Lloc i hora: A la Vila de Gràcia a partir de les 19.30h.

Divendres 17 i dissabte 18 de maig: 3a Festa Major de Primavera. Lloc i hora: A la Plaça de la Vila, a partir de les 18h.

VÍDEOS

FINS QUAN HO PERMETREM?

DISCURS D’ELISENDA PALUIZE A LA VII AGO

CONNEXIÓ AMB CARLES PUIGDEMONT