No ens aturem!

Butlletí núm. 98 (19-11-2019)

No ens aturem!

Butlletí núm. 98 (19-11-2019)

Tsunami democràtic

El passat dimecres 13 de novembre el Tsunami democràtic va donar per acabades la diversitat d’accions programades després de la jornada electoral. En el comunicat que difonem a continuació, Tsunami valora l’impacte de les accions i n’anuncia de noves.

Àgora sobre el moment actual

Divendres 8 de novembre vam fer una nova àgora amb el lema “Parlem de la situació actual

Davant la situació actual, convulsa però interessant (després de dos anys de paràlisi antirepressiva, les coses s’han tornat a moure, i molt!) vam decidir parlar-ne.

Però més que parlar de les mobilitzacions tan intenses i interessants que hi ha hagut des de la sentència, vam parlar de les relacions amb els partits polítics i l’Assemblea. Davant de la proximitat de les darreres eleccions espanyoles, i a partir de la consulta que es va fer als socis de l’ANC sobre com encarar-les, vam debatre intensament sobre com ens hem de posicionar l’ANC davant les diferents estratègies dels partits independentistes.

Va ser un debat intens (el tema mou sovint a passions!) però molt enriquidor.

La veritat és que no vam arribar a cap conclusió, però això no era pas el que es pretenia. Les conclusions i els posicionaments les decidim en assemblees formals. Les àgores són simplement per debatre i conèixer opinions, postures i idees dels socis i simpatitzants. Gràcies a tots els participants

 

ELS DILLUNS A LA PLAÇA

Et fem un resum de totes les concentracions que fem cada dilluns a la plaça de la Vila, t’apuntes a la propera?

Solidaritat amb el poble kurd

Dilluns, 11 de novembre a la plaça de la Vila – Amb la ressaca d’unes eleccions espanyoles totalment frívoles i centrades a l’atac a Catalunya que, si més no, han servit per a certificar la fermesa del Poble Català en la defensa de la lluita per la seva llibertat, i amb l’assistència d’uns 700 graciencs i gracienques convocades per la Plataforma Gràcia per la Llibertat, el dia 11 va tenir lloc l’acte de cada dilluns en memòria dels presos, exiliats i represaliats polítics. Aquell dilluns va estar especialment dedicat a la lluita poble kurd, simbolitzat per les dones de Rojava.

Vam començar amb el Cant dels Ocells i el record pels companys que són a la Jonquera, per a trencar el suïcida silenci de les institucions europees davant la incessant repressió espanyola contra el poble català. Tot seguit, la companya Maria Catà ens va presentar la brigadista catalana Judit Ramos Pujol, que ens va parlar de la lluita dels kurds i kurdes per la llibertat, i molt especialment del grup de dones lluitadores “Women defend Rojava”. Per això, vam connectar streaming amb la guerrillera kurda Nisrine Abdullah, que ens va explicar perquè lluiten i com ho fan. L’emissió va ser seguida amb molta atenció i emoció pels assistents i va acabar amb “visques” al Kurdistan i les valentes guerrilleres de Rojava.

Després del recordatori de les activitats previstes per a la setmana vinent, l’acte va acabar amb el Cant dels Segadors.

Joan Molina

[En aquest sentit, el dia 30 de novembre als Lluïsos de Gràcia es celebrarà una jornada sobre la situació actual al nord-est Síria i per obrir xarxes de solidarirat amb Women Defend Rojava]

 

INFORMACIÓ DE LES COMISSIONS

Et posem al dia de l’activitat de la Territorial i et fem partícep de les convocatòries.

De la comissió d’extensió

Voluntari, voluntària, anima’t a participar a les sortides organitzades! És important que siguem el major nombre de persones possible. Aquests són els espais on pots col·laborar (atenció, les comissions tenim nous correus electrònics):

Parades: parades@graciaperlaindependencia.cat

Programació de parades a Gràcia per a novembre
  1. Dissabte 23 de novembre, a Passeig Sant Joan/Indústria, matí d’11 a 14h
  2. Dissabte 30 de novembre, a Astúries/Fontana, tarda de 18 a 21h

Apunta’t al doodle de parades

De la coordinadora

Hi trobaràs informació permanent i convocatòries diverses d’àmbit general

Correu electrònic: coordinadora@graciaperlaindependencia.cat

Vine a col·laborar al local de la territorial

Com ja sabeu, obrim el local del carrer Robí, 22, els divendres, de 18h a 20h (excepte quan hi ha mobilitzacions…), com a punt de trobada i contacte presencial. Tenim estelades noves, domassos, informació i repartim els carnets als socis de l’Assemblea.

 

EL MÉS CALENT, AL TWITTER

Hi trobaràs els tuits més punyents de la quinzena

ANC Sant Andreu
Òmnium Cultural
Tsunami Democràtic
Jordi Sànchez
Jordi Vàzquez
ANC Ciutat Vella

BREUS

T’expliquem coses que passen dins i fora de la Vila

L’independentisme supera el 50% a Gràcia

El passat 10 de novembre, les tres forces independentistes amb representació a Gràcia, ERC, JxCat i CUP, van superar per primer cop en unes eleccions a les Corts espanyoles el 50% dels vots, gràcies a la victòria dels republicans al Congrés i a la recuperació dels exconvergents i la irrupció de la CUP. En aquest mapa interactiu de TV3 es poden consultar tots els resultats per cada secció censal.

Font: L’independent de Gràcia

ARTICLES QUE INTERESSEN

La secció on pots conèixer l’opinió de diverses personalitats, així com llegir articles de qualitat sobre el Procés Constituent

Pitjor però millor

Montse Santolino

La Directa – 12 de novembre de 2019

Estamos peor pero estamos mejor,

porque antes estábamos bien pero era mentira.

No como ahora que estamos mal pero es verdad

(escrit a les parets de Santiago de Xile)

El novembre de fa 25 anys vam acampar a la Diagonal per demanar el 0,7. Mil tendes des de Palau Reial a Francesc Macià. Difícil passar per Plaça Universitat i no pensar-hi. Llavors la roba tèrmica no era d’ús quotidià. Quin fred. I aquella maleïda humitat. Fa 25 anys, el món va començar a rebentar i no ho hem aconseguit frenar. Fins als nassos arreu. Xile, Líban, Iraq. Mobilització permanent des de Hong Kong (23 setmanes de protestes) a Algèria (38 divendres). Impossible no connectar-ho tot. El Govern xinès diu que no toleraran desafiaments a la seva integritat territorial i que implantaran l’educació patriòtica perquè la gent conegui i estimi més la Xina. Deu haver-hi un manual universal. Tots els governs amb els mateixos arguments, totes les policies amb el mateix armament, tots els països amb l’extrema dreta als parlaments. Lo llaman democracia y no lo es.

Com diu a les parets de Xile, estem pitjor però millor i a partir d’aquesta contradicció, tota la resta. Volem tornar a la normalitat però no volem. Volem que esclati tot però no podem amb la tensió que ens genera. Volem una mica de calma però no la calma de quan no canvia res. Volem poder descansar d’haver de lluitar-ho tot sempre, però la precarietat tampoc no dona opció. Volem deconstruir el masclisme i el militarisme i la mística guerrillera que porten incorporada, però envegem la valentia de tapar-se la cara. Volem ser amables, convincents i estratègics, però no podem evitar somriure en veure fogueres a Passeig de Gràcia il·luminant els aparadors on hi ha bosses i vestits que costen el mateix (una bossa, un vestit), que la nostra feina d’un mes. No volem acostumar-nos al so de les sirenes i dels helicòpters però ja no ens fan tanta por.

Ens agraden les sorpreses però no els ensurts i fa dies que tenim amics patint cada dia per si detenen les seves filles, i veïns que no arriben a final de mes que no entenen res, i pares amb por però no de tornar a viure el que van viure, sinó de què ho visquem nosaltres.

Quantes serem a quants països carregant amb tota aquesta ambigüitat? Com expliquen els periodistes les raons i els matisos d’aquest esclat global? A Hong Kong els manifestants van destrossar la seu d’una agència de notícies xinesa. A Bolívia l’oposició ataca els mitjans públics i lliguen a un pal al director d’una ràdio sindical. Tota la solidaritat gremial, però zero autocomplaences. Els mitjans són part del problema i els periodistes, en general, ho estem fent fatal. Per posicionat o banal, el 90% del periodisme que es fa és periodisme de guerra. Johan Galtung, el pare dels estudis de pau, ja ho va dir fa anys que els mitjans són addictes a la violència i Robert Hackett, un dels seus deixebles, que en temps de guerra els mitjans actuen simultàniament com a fonts d’informació, combatents, armes, objectius i camp de batalla. A Catalunya els atacs són constants i el Barnils parla de 70 periodistes ferits post sentència. El preu de fer d’infanteria d’uns mitjans culturalment violents. Hem explicat Urquinaona com si fos Afganistan. Un exèrcit de gent amb armilla i casc explicant només el que tenen al davant, comptant contenidors i seguint el camió de bombers com en una processó. I no és només l’adrenalina de la porno riot: també es pot fer periodisme de guerra parlant de pau, lamentar la violència alimentant-la i ser molt violent demanant que condemnis la violència.

Els mitjans han fet tot el que calia fer per blanquejar la ultradreta. Ja ho sabem que el sistema mediàtic espanyol està estretament vinculat al règim polític i econòmic de la transició. Fins aquí i fins avui l’operació d’imatge dels 25 anys de pau de Franco, i el relat de pau és igual a ordre. Però no som innocents. Des de Catalunya també hem col·laborat en buidar de significat la paraula diàleg. També tendim a demonitzar sempre els altres i a justificar sempre “els nostres”. Quina necessitat hi ha de piular compulsivament les portades de l’ABC i La Razón? Som gent de pau però no fem prou cas de la gent de pau. I mira que tenim ONG de pau, escoles de cultura de pau, instituts oficials de la pau i consells de foment de la pau i que estudiem els conflictes de mig món i les seves falses paus i les seves postguerres eternes. Des de Gandhi existeix la desobediència civil defensiva i l’ofensiva, però a peu de carrer hi ha hagut més manifestants que periodistes preguntant-se què és i qui promou la violència.

[Llegeix tot l’article]

AGENDA

De la Territorial

Dilluns 25 de novembre: Concentració per la llibertat dels presos polítics.
Lloc i hora: a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 20h.

De l’ANC

Divendres 22 de novembre: Caminades pels presos polítics i el retorn del Govern a l’exili.
Lloc i hora: a Plaça Catalunya, a les 19.00 h.

 

Altres entitats

18 de desembre:Acció del Tsunami democràtic.

Dissabte 30 de novembre: Jornada “La revolució de Rojava”.
Lloc i hora: Els Lluïsos de Gràcia, de 10 a 13h.

VÍDEOS

CONTRA LA SENTÈNCIA, INDEPENDÈNCIA

CATALUNYA NO TÉ REI!

UN BOSC PLE D’AMOR